Füstérzékelők - Tűzérzékelők - Gázérzékelők

Legyen biztonságban a családja, tűzjelző, fűstérzékelő készülékkel

Egy esetleges tűzeset és az ezzel járó égései sérülés, az anyagi kár egy igen fenyegető probléma, amely ugyan nem túl nagy gyakorisággal történik meg, de ha mégis akkor igen jelentős károkat tud okozni. A híradásokban minden évben beszámolnak többször is olyan tűzesetekről, amelyek súlyos károkat okoznak az azt átélő személyekben, vagyontárgyakban, ingatlanokban. A jelentősebb károk megelőzéséről gondoskodhatunk egy megbízható tűzérzékelővel, illetve egy megbízható füstérzékelővel.

A füst, a szénmonoxid annál veszélyesebb minél hosszabb időt töltünk a füsttel telített épületben. A tűz, illetve a füst belélegzése nehezíti az égő épület elhagyását.

Magunk és a családtagjaink így főként a gyermekek, illetve az idős személyek védelme miatt is célszerű beszerezni a tűzjelző, illetve füstjelző, szénmonoxid érzékelő berendezést.

A hőérzékelők időben adnak figyelmeztető jelzést, lehetőséget adva a menekülésre, illetve a gyermekeke, idős személyek kimenekítésére. Az érzékelők a jelzésükkel biztosítják az épület elhagyásához szükséges időt.

A tűzérzékelő, füstérzékelő elhelyezésének módja

 • Az időben korai, a meneküléshez elegendő idő érdekében az alábbi elhelyezések javasolhatóak:
 • A plafonon, azért, mert a füst, illetve a hő felfelé száll.
 • A megfelelő biztonság érdekébe javasolt a hálószobákon kívül a közlekedő folyosókra, a pincébe a garázsba, padlástérbe és a konyhába is elhelyezni a tűzjelzőket. Az eszközök egy része alkalmas arra, hogy hálózatba kössük, illetve okosotthon rendszerbe integráljuk. Elérhető az is, hogy ha egy helyen van veszélyhelyzet, akkor a rendszerbe foglalt többi eszköz is vészjelzést adjon.
 • A füstérzékelő berendezéseket a tűzhelytől a főzéshez, sütéshez használt elektromos vagy gáztűzhelytől 1-3 méter távolságra, illetve a nyílászáró ablakoktól, ajtóktól a lehető legtávolabb célszerű elhelyezni.

Egyes okosotthon rendszerek akár arra is alkalmassá tehetőek, hogy veszélyhelyzet érzékelés esetén vészhívást kezdeményezzem, illetve beindítsa az esetleges füstelvezetőt.

Akár komplett megelőző rendszert is kiépíthet, ha a tűz és füst érzékelőkön kívül vízszivárgás érzékelőt, mozgásérzékelőt, belépésjelzőt stb. használ.

Hogy működnek az érzékelők?

A tűzérzékelő szempontjából mondhatjuk, hogy különböző technológiák működnek. A lényeg az, hogy az érzékelő észlelési ideje minél rövidebb legyen, hogy a menekülésre fordítható idő hosszabb lehessen. A másik fontos szempont pedig a téves riasztások elkerülése, hiszen egy-egy téves riasztás például az éjszaka közepén meglehetősen kényelmetlen lehet.

A tűz több jellemzőját érzékelő berendezések pontosabbak, gyorsabbak, ami egy tűzeset esetén hozzájárulhat a kisebb kárhoz. A lakástüzek esetén a füst, a tűz, a mérgező gázok rendkívül gyorsan terjednek, emiatt az ilyen készülékek életet menthetnek.

Gázérzékelő is szükséges?

Ha a fa, szén, olaj vagy gáz üzemű berendezést használ annak a tökéletlen égése során égéstermékek keletkeznek. A szén-monoxid gáz nagyon veszélyes, mert szagtalan! Mérgezése esetén csak annak a tünetét érzékelheti az ember, amikor már a menekülésre gyakorta nem áll rendelkezésre elegendő idő, és ha nem tud kimenekülni, akkor meghal a szén-monoxid mérgezés következményeként.

A szén-monoxid például távozhat a gázkonvektorból, a kandallóból, a kéményből, a szieszta kályhából, de gépjárművek motorjából is.

Emiatt életmentő és nagyon fontos, hogy ha a fentebb említett készüléktípusokat használ, akkor szerezzen be egy szén-monoxid érzékelő, vészjelzőt.

Szén-monoxid érzékelő elhelyezésének vannak előírásai?

Olyan terméket vásároljon, amelyhez részletes leírást adnak. Nálunk, az okbolt.hu oldalán vásárolt szén-monoxid érzékelőkhöz ezt természetesen biztosítjuk.

A fűtőberendezéstől egy-másfél méter távolságra, javasolt elhelyezni, oly módon, hogy a hálószoba illetve a nappali felé nézzen, a falak sarkaitól legalább harminc centiméter távolságot hagyva, legalább másfél méter, maximum két méter magasságban.

A felszerelés előtt a próba gomb megnyomásával győződjön meg a berendezés működőképességéről!

Ne szerelje fel:

 • Ha a teszt vagy a próba gomb megnyomása nem vált ki riasztást;
 • Szekrénybe;
 • Közvetlenül a tűzhely fölé;
 • Ventilátor, elszívó berendezés közelébe;
 • Függöny, sötétítő függöny mögé, ahol az érzékelés akadályoztatva van;
 • Nyílászáró közelébe, vagy olyan helyre, ahol a huzat befolyásolhatja az érzékelést.

Ne használja:

 • Poros vagy más szennyeződéses helyiségbe;
 • Olyan helyen, ahol a hőmérséklet -10˚C alatti, vagy 40˚C feletti.

Érzékelő ár

Mértékletes áron kínáljuk ezeket az életmentő eszközöket.

Azzal, hogy ha ilyen eszközöket vásárol biztonságban tudhatja magát és családját. Ugyanakkor az évenkénti gázkészülék ellenőrzésről és a kéményellenőrzésről se feledkezzen meg!

Ha további informácit szeretne az érzékelőkkel kapcsolatban, akkor olvassa el a ezt a cikket

Előzze meg a bajt! Ezzel a minimális ráfordítással komoly károktól mentesülhet.

 

Tűzérzékelő ár

Füstérzékelő ár

Szén-monoxid érzékelő ár

Okbolt.hu gyorsan, kedvező áron!

Látta már? Érdemes megnéznie a katasztófavédelem videóját!

 

 

 

Füstérzékelő

Az XS100-HU-A Füstérzékelő használata hálószobákban, konyhákban...

FireAngel Kombinált hő- és...

ST-625 a lehető legjobb védelmet nyújtja minden típusú tűz...

Füstérzékelő

Fordítson kellő figyelmet otthona biztonságára! Az SMO 01...

FireAngel Kombinált hő- és...

ST-622 a lehető legjobb védelmet nyújtja minden típusú tűz...

Honeywell tűzérzékelő,...

Az XH100-HU-A Tűzérzékelő-hősebesség érzékelő használata...

Honeywell kombinált hő- és...

Az XS100T-HU-A Kombinált hő- és füstérzékelő használata...